[...] nie jest na tyle szalony by negować jej wartość. Niestety, jeżeli chodzi o jej dostępność to nie jest już tak rózowo. Techniki bowiem nie dasię nauczyć z atlasu przynajmniej z dwóch powodów: 1. Nie uwzględnia on specyfiki ciała ćwiczącego 2. W 9/10 przypadków ćwiczenie jest źle przedstawione. Przykład: [...]
[...] na deficyt tego składnika odżywczego. Z "sercowego" punktu widzenia wydaje sie, ze diety o wiekszej zawartości białek (a zwłaszcza to bogate w tłuszcze jednonienasycone) zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, a prawdopodobnie także raka. wiekszośc entuzjastów fitness dba jednak przede wszystkim o to, by ich pożywienie maksymalizowało [...]
Mit no. 1: Kaloria równa się kalorii; jeżeli dostarczasz mniej kalorii niż ich potrzebujesz, tracisz na wadze. Prawda jest tak, że indywidualne liczbowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest jedynym czynnikiem, który wpływa na kompozycję naszego ciała. Pod uwagę trzeba wziąć jeszcze parę innych determinantów: Termiczny efekt pożywienia (TEF). [...]
[...] wiedzy na temat zdrowia. Są to zasady ogólne, dla „cywili". Oczywiście korzystać z podstaw mogą chorzy, sportowcy(lecz oni przeważnie znają je wszystkie), nie mniej chciałem skupić się kompleksowo na dążeniu do polepszania kondycji organizmu. Jest to artykuł subiektywny, wiec nie każdy musi się z nim zgadzać i odnosić wszystko do [...]
[...] potrzebna, poza tym długotrwałe stosowanie większych ilości białka raczej kłóci się z prozdrowotnością. Białko jako źródło energii jest jej najgorszym źródłem, jest wyraźnie mniej wydajne niż węglowodany czy wysokoenergetyczne tłuszcze, co przy ograniczeniu kalorycznym (często 500 kcal na minus od zapotrzebowania i więcej) może być mało [...]
[...] ciało potrzebuje białka, węglowodanów, witamin, minerałów i tłuszczy w odpowiednich proporcjach! Jeżeli czujesz, że jedząc odżywkę nie masz ochoty na konkretny posiłek - zmniejsz ilość przyjmowanego "sztucznego" białka. Pamiętaj, że żadna odżywka nie zastąpi dobrego, zdrowego obiadu. Na naszym rynku aż roi się od firm proponujących różne [...]
[...] spożywanie serów żółtych, które są ogromnie kaloryczne i zawierają dużo cholesterolu. Lepiej zrobić z nich np. sałatkę z dodatkiem warzyw czy owoców. Czy prawdą jest, że im mniej się zje w ciągu dnia, tym szybciej się schudnie? Nieprawda. Każdy człowiek powinien zjeść dziennie co najmniej trzy posiłki, w tym koniecznie śniadanie. Każdy z nich [...]
[...] należy powinni jednak unikać go jak ognia. Co się dzieje gdy zjesz oszukany posiłek/posiłki – tzn. gdy się objadasz? Między innymi: -Podwyższony poziom insuliny we krwi. To zmniejsza mobilizacji i utlenianie tłuszczu.. -Zwiększone magazynowanie tłuszczu i węglowodanów. -Stymulację współczulnego układu nerwowego (SNS) -Zwiększone uwalnianie [...]
[...] panienek, a ty chybą nią nie jestes? no dobra, a wiec troche zwiększamy! - spożywanie w ciągu dnia 300mg cynku prowadzi do raka jąder, ups, to chyba troche za duzo. no to mniej... ile dokladnie? ja spożywam około 100mg cynku na dzien, wg mnie jest to optymalna dawka (przy mojej masie i wysiłku w ciagu dnia). pamietaj że cynk kontroluje poziom [...]
[...] , jak najszybszym przyswojeniu wiedzy wyłącznie z zakresu treningu , bo to przecież to jest tą "widoczną" stroną tych sportów. Niestety zmiana wyglądu naszej sylwetki w dużo mniejszym stopniu zależy od samych ćwiczeń w sali gimnastycznej niż od DIETY !!!. Już tutaj należy rozwiać mit , że wystarczy przerzucać żelastwo z zapałem i można ze [...]
[...] robiąc skłony boczne z hantlą 30-60 kg- zakwasy przez kilka dni gwarantowane, mimo, że się siada 150-200 kg. Wielostawy nie zbudują ani lokalnie masy, ani nie wzmocnią mniejszych mięśni, dlatego koniecznością są ćwiczenia uzupełniające, a te najlepiej robić od razu po bojach. Czyli... split. Mit piąty: Kolana mogą wychodzić poza linię [...]
[...] białek. Organizm samodzielnie może zsyntetyzować 13 z 21 białek. Pozostałe 8 musi być dostarczone z zewnątrz. Są to liczne związki organiczne; mające w cząstce co najmniej 1 grupę aminową (NH2) i jedna grupe karboksylową (COOH). 23 aminokwasy to składnik białek (aminokwasy białkowe), ok. 150 innych (aminokwasy niebiałkowe) występują [...]
[...] ST – dużo mitochondriów, odborność na zmecznie, dużo mioglibny, jednostka motoryczna składająca się z 10-180 włłokien, duży potencjał oksydacyjny Fta s,łabiej unaczynione, mniej mitochondriów, jednostka motoryczna 300-800 włóokien, duży potencjał oksydacyjno-glikotyczny Ftb i FT C, duże motnoneutorny, , duży potencjał glikotyczny na początku [...]
[...] i wyniki są takie dla wszystkich. Teraz robi się je na naczelnych i u nich też to działa, nie wiemy, co się będzie działo w ciągu następnych dziesięciu lat, eksperyment jest mniej więcej w połowie, nasi najbliżsi krewni także żyją dużo dłużej. Są jeszcze badania nad tymi, którzy przekroczyli "setkę" Trzy główne rodzaje badań nad takimi osobami są [...]
[...] uzależniony jestem od tego jaki obiad zjem w pracy(kantyna) ale staram się dobrać bardziej wartościowe składniki. Średnio ok .3k kalorii (zdarzyły się dni, że zjadłem mniej niż 2k i nie byłem głodny) Plan jest taki aby na początek wyrzeźbić brzuch(mięśnie coś pamiętają więc po dwóch tygodniach jest zarys), następnie stopniowo powoli [...]
[...] osoby o wadze 65kg wynosi od 270-450 kcal (w zależności od intensywności ćwiczeń). Dla osoby ważącej więcej będzie większe zużycie kalorii (więcej niż 270-450), dla ważącej mniej będzie to mniej (mniej niż 270-450). Przykład: 65kg osoba która służy przykładem ćwiczy 3 razy w tygodniu po 1,5h, razem daje to 4,5h w tygodniu. Mnożymy to 4,5h razy [...]
[...] osoby o wadze 65kg wynosi od 270-450 kcal (w zależności od intensywności ćwiczeń). Dla osoby ważącej więcej będzie większe zużycie kalorii (więcej niż 270-450), dla ważącej mniej będzie to mniej (mniej niż 270-450). Przykład: 65kg osoba która służy przykładem ćwiczy 3 razy w tygodniu po 1,5h, razem daje to 4,5h w tygodniu. Mnożymy to 4,5h razy [...]
[...] strawionego, przyswojonego, wykorzystanego przez organizm człowieka budulcowo oraz energetycznie. Dzieje się tak dlatego, że wartość energetyczną brutto należy odpowiednio pomniejszyć o straty tzw. współczynnika strawności. Współczynnik strawności jest inny dla każdej grupy składników odżywczych, co uzależnione jest od strat w moczu oraz strat w [...]
[...] anabolicznego, tym większe prawdopodobieństwo pojawienia się negatywnych konsekwencji. Przyjmowanie prohormonów w dużych dawkach przez kilka tygodni może doprowadzić do zmniejszenia endogennej produkcji testosteronu. Dlatego rozsądne jest brać je przez 2 tygodnie, a potem przerwać na 4 tygodnie, by zapobiec zaprzestaniu produkcji naturalnego [...]
[...] normalnego nawodnienia oraz źródeł energii bogatych w węglowodany, ubogich w tłuszcze i o średniej zawartości białka. Dieta ta powinna zawierać wystarczającą ilość przynajmniej 13 witamin i 16 soli mineralnych i być tak stosowana aby utrzymać optymalną masę ciała. Badania przeprowadzone na kolarzach i triathlonistach wykazały, że optymalny [...]